Курсове за треньори по метода PILATES

Методът Pilates, известен също като „Контрология“, е създаден преди повече от 100 години от Джоузеф Пилатес (САЩ). Това е уникален като подход и въздействие върху физиката и психиката на човека тренировъчен метод, който си поставя за задача да подобри действието на скелетната мускулатура като цяло, и по-конкретно да развие работата на „ядрото“ — мускулите в областта на коремната стена, кръста, ханша и седалището; да подобри контрола върху мускулите в областта на гърба и крайниците. Методът е универсален — може да се прилага върху всеки трениращ, независимо от неговото физическо състояние и възраст.

Курс инструктори Pilates (метод Пилатес)

В контекста на кондиционната подготовка при спортове като леката атлетика и волейбола например, огромното предимство на пилатес пред други форми на фитнес е неговата способност да стимулира увеличаване силата на мускулатурата без натрупване на мускулна маса. Благодарение на адаптивността на метода, той е също така много подходящ за рехабилитация след спортни травми.

Многобройните предимства правят познаването на метода Pilates препоръчително за всеки треньор и инструктор; използването му при съставяне на тренировъчни програми или комплекси се цени високо от спортуващите и допълнително допринася за изграждане на експертния имидж на специалиста по кондиционна подготовка или личния треньор.

Спортен колеж „Био Фит“ в партньорство със Студио 7 провежда курсове за инструктори по оригиналната система на Джоузеф Пилатес. Обучението представлява пълен курс за подготовка на професионални преподаватели по метода Pilates и приключва с получаването на диплом за професионална квалификация и европейски сертификат Europass.

Обучението е разделено на независими модули. След успешното полагане на изпит обучаващият се получава свидетелство.

Записване

  • На място: в канцеларията на колежа (вторник и сряда, 10:00 до 14:00 ч.)
  • По телефона: 088 684 0558 (пон-пет, 10:00 до 14:00 ч.)
  • По email: hello@biofitcollege.com
  • Онлайн: кликнете тук

Кратко описание на преподаваните Пилатес техники

Какво представлява Pilates Mat?

Упражнение по Pilates Mat (Пилатес на постелка)

Въпреки че методът Pilates е известен с използването на различни характерни спомагателни уреди, понякога една омекотена постелка за пода е напълно достатъчна. Повишаване на мускулния тонус, гъвкавостта, по-добра стойка и движения, подобрена връзка между ума и тялото — на практика всички ползи от метода могат да бъдат постигнати и чрез работа на земя.

Съществено предимство на тези техники е, че могат да бъдат изпълнявани в зала без специално оборудване и дори вкъщи. Именно затова интересът към този тип упражнения е голям и владеенето на техниките за работа на земя е много важно за всеки бъдещ инструктор по Pilates.

.

Какво представлява Pilates Reformer?

Упражнения Pilates Reformer (пилатес реформер)

Джоузеф Пилатес разработва този уред в самото начало на ХХ век със цел да превъзпита тялото за това как да се придвижва. Машината Reformer заема централна роля в тренировките по неговия метод.

Уредът представлява седалка, поставена върху движеща се на релси платформа, която в единия си край е закачена към няколко пружини и е екипирана с лостове и въжета, чрез които трениращият държи своето тяло в правилното положение, докато изпълнява упражнения, предназначени да въздействат върху конкретни мускулни групи в областта на коремния пояс, мускулите в областта на коремната стена, кръста, седалището и крайниците.

Освен за повишаване на силата на мускулатурата, Reformer често пъти се използва за рехабилитация след контузии, травми и оперативни интервенции.

.

Какво представлява Pilates Tower?

Упражнения Pilates Tower (пилатес кула)

„Кулата на Пилатес“ е уред, който съчетава в себе си функциите на Reformer и работата върху постелка на земята.

Кулата е конструирана по такъв начин, че да може лесно да се превключва в различни конфигурации и да се приспособява за изпълнението на много широк набор упражнения.

Този уред е много популярен в бутиковите тренировъчни студия, тъй като заема относително малко място спрямо богатия избор от функции; поради тази причина е засилено търсенето на инструктори, които са запознати с начина на работа с него и могат да помагат на трениращите да се възползват пълноценно от неговите функции.

.

Какво представлява Pilates Chair?

Упражнения Pilates Chair (пилатес стол)

Също както Reformer, столът на Пилатес е едно от оригиналните приспособления, конструирани от автора на метода. Столът на Пилатес е предвиден да се ползва в домашни условия и затова размерите на този уред съзнателно са сведени до минимум.

Столът е парадоксално приспособление: инструкторите по Pilates често го използват като помощен уред за адаптиране на начинаещите към изпълнението на по-прецизни упражнения, но същевременно на него се изпълняват някои от най-сложните упражнения в програмата.

Уникална за този уред е сподобността да развива силата в ръцете и китките, което го прави атрактивен метод за подготовка на волейболисти, тенисисти и други спортисти, за които силата на ръцете е от голямо значение.

.