Курс за фитнес инструктори и силов фитнес

Курсът се провежда, като част от системата за кондиционна подготовка Fit Motion, разработвана в продължение на над 3 десетилетия от проф. Юлиан Карабиберов. Обучението се провежда по системата за силова подготовка C.O.R.F.I.T.

C.O.R.F.I.T.е съкратеното наименование на Континенталната организация на регистрираните фитнес инструктори и треньори, основана в САЩ през 1982 г. от Глен Кънингам (Glen D. Cunningham). Основателят на тази организация е и автор на едноименната система за силова подготовка, чието успешно завършване приключва с получаването на сертификат C.O.R.F.I.T. През 2005 г. основателя на спортен колеж „Био Фит“ проф. Юлиан Карабиберов постига споразумение с Глен Кънингам да провежда обучение по тази система в Европа.

Начин на провеждане

Курсът включва теоретична и практическата част. Теорията се провежда в самостоятелна форма на обучение, при която се изпращат учебни материали, по които курсиста се подготвя и полага изпити в края на курса. Практиката към курса се провежда присъствено в базата JK Pro Gym, в гр. София.

Теория

Теоретичната част на курса е с продължителност 45 дни и изучава:

 • Здравословни и безопасни условия на труд
 • Анатомия и физиология
 • Основи на спортната тренировка
 • Силова подготовка по системата C.O.R.F.I.T.

Практика

Практическата част на курса е с продължителност 1 уикенд, в които се изучава:

 • Техниката на изпълнение на силови упражнения за всички основни мускулни групи
 • Работа в ексцентричната и концентричната фаза на мускулните усилия
 • Дишане, пазене, мерки за безопасност
 • Методи и принципи на тренировка
 • Разгряване и отгряване
 • Работа с клиенти и др.

Посещението на практическите занимания е задължително. Занятията се провеждат по предварително утвърден график в JK PRO GYM и се ръководят от сертифициран от C.O.R.F.I.T. фитнес инструктор.

Главен преподавател

Венислав Наумов, доктор

Преподавател по кондиционна подготовка

Доктор в направление 7.6. Спорт, програма „Теория и методология на спортната наука“ . Бивш състезател по баскетбол. Специалист по силово-кондиционна подготовка и функционален фитнес.

В периода 2016 и 2018 г. е кондиционен треньор на мъжкият национален отбор по волейбол, както и на женският национален отбор бо баскетбол. От 2018 година е кондиционен треньор във волейболният отбор на Локомотив Новосибирск ( Русия), където работи и до момента.

Завършване, удостоверение и сертификат

Обучението предвижда двумесечен срок за усвояване на материала. Приключването на курса става с полагането на изпит по теория и практика, провеждан в Колеж по спорт „Био Фит“. Успешно завършилите курса получават сертификат към център за професионални обучение „Био Фит“ и удостоверение професионално обучение, част от професията „помощник-инструктор по фитнес“ към Министерството на образованието и науката и правоспособност за практикуване на професията инструктор по фитнес, придружена със сертификат C.O.R.F.I.T.

Начало на курса: 12.03.2024

Продължителност: 2 месеца

График на провеждане:

Теория (ПРОВЕЖДА СЕ САМОСТОЯТЕЛНО/ ДИСТАНЦИОННО/ ОНЛАЙН): 12.03.2024 – 31.05.2024
Практика (присъствено в София): 11.05.2024 – 12.05.2024
Изпити по тероия и практика (присъствено в София): 01.06.2024 – 02.06.2024

Цена

ОбучениеЦена
Групов курс850 лв.
(в цената са включени учебниците към курса)
Индивидуален курс1350 лв.
(в цената са включени учебниците към курса)

Записване

 • На място: в канцеларията на колежа (пон-пет, 10:00 до 14:00 ч.)
 • По телефона: 0876 306 705 (пон-пет, 10:00 до 14:00 ч.)
 • По email: hello@biofitcollege.com
 • Онлайн: кликнете тук

Възможности за професионална реализация

Подготвените по системата Fit Motion специалисти лесно намират реализация в елитния спорт. Ето само няколко имена от последните години:

 • Венислав Наумов — докторант на Ю. Карабиберов; треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор на България 2017/2019 г.; кондиционен треньор на волейболния отбор Локомотив (Русия) – шампион на Русия за 2020 г.; консултант на юношеския волейболен отбор Локомотив – шампион на Русия 2019 и 2020 г.
 • Серафим Лазов — персонален треньор по кондиционна подготовка на редица национални състезатели по плуване, волейбол, баскетбол, планинско колоездене, танцови двойки и др.
 • Боримир Петков — кондиционен треньор на Тервел Пулев, бокс в СК Пулев – 2018/ 2020 г.
 • Благовест Главев — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия и девическия баскетболен отбор (републикански шампион за 2020 г.); Рилски спортист – Самоков – 2017/ 2020 г.
 • Евгени Ранчиски — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор Аркада – Галац (шампион на Румъния) – 2017/ 2018 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Марица – жени (Републикански шампион) и на Българския национален отбор по волейбол (жени) – 2018/ 2019 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Нефтохимик (Бургас) – 2020 г.
 • Цветелин Иванов — треньор по кондиционна подготовка във волейболен клуб Верона (Италия) – 2020 г.; треньор на редица национални състезатели по баскетбол.

Разгледайте още:

СЕРТИФИКАТИ