Курс за инструктори по функционален фитнес

Курсът се провежда, като част от системата за кондиционна подготовка Fit Motion, разработвана в продължение на над 3 десетилетия от проф. Юлиан Карабиберов. Курсът изучава методите за кондиционна подготовка, като се набляга върху разнообразието от възможни упражнения по функционален фитнес, чрез които трениращият постига максимални резултати на база специфичните си възможности като същевременно свежда до минимума риска от травми и елиминира еднообразието.

Практикуващите по тази система инструктори по функционален фитнес са способни да подготвят както професионални спортисти за участие в състезания на световно ниво, така и спортуващи за здраве с конкретни изисквания (сваляне на тегло, натрупване на мускулатура и т.н.)

Начин на провеждане

Курсът включва теоретична и практическата част. Теорията се провежда в самостоятелна форма на обучение, при която се изпращат учебни материали, по които курсиста се подготвя и полага изпити в края на курса. Практиката към курса се провежда присъствено в базата JK Pro Gym, в гр. София.

Теория

Теоретичната част на курса е с продължителност 45 дни и изучава:

 • Здравословни и безопасни условия на труд
 • Анатомия и физиология
 • Основи на спортната тренировка
 • Функционално-координационни тренировки по системата FitMotion

Практика

Практическата част на курса е с продължителност 1 уикенд, в които се изучава:

 • Упражнения по решаване на разнообразни задачи, свързани с изучаването и усъвършенстването на разнообразни техники на прости движения и свързването им в сложно-координационни комплексни двигателни действия; 
 • Структуриране на цялостни тренировъчни комплекси; 
 • Запознаване с разнообразни уреди и съоръжения и особеностите при работа с тях; 
 • Практически тренировъчни сесии и др.

Посещението на практическите занимания е задължително. Занятията се провеждат по предварително утвърден график в JK PRO GYM и се ръководят от сертифициран Fit Motion треньор.

Главен преподавател

Венислав Наумов, доктор

Преподавател по кондиционна подготовка

Доктор в направление 7.6. Спорт, програма „Теория и методология на спортната наука“ . Бивш състезател по баскетбол. Специалист по силово-кондиционна подготовка и функционален фитнес.

В периода 2016 и 2018 г. е кондиционен треньор на мъжкият национален отбор по волейбол, както и на женският национален отбор бо баскетбол. От 2018 година е кондиционен треньор във волейболният отбор на Локомотив Новосибирск ( Русия), където работи и до момента.

Завършване, удостоверение и сертификат

Обучението предвижда двумесечен срок за усвояване на материала. Приключването на курса става с полагането на изпит по теория и практика, провеждан в Колеж по спорт „Био Фит“. Успешно завършилите курса получават сертификат към център за професионални обучение „Био Фит“ и удостоверение професионално обучение, част от професията „помощник-инструктор по фитнес“ към Министерството на образованието и науката и правоспособност за практикуване на професията инструктор по фитнес.

Начало на курса: 12.03.2024

Продължителност: 2 месеца

График на провеждане:

Теория (ПРОВЕЖДА СЕ САМОСТОЯТЕЛНО/ДИСТАНЦИОННО/ ОНЛАЙН): 12.03.2024 – 31.05.2024
Практика (присъствено в София): 25.05.2024 – 26.05.2024
Изпити по тероия и практика (присъствено в София): 01.06.2024 – 02.06.2024

Цена

ОбучениеЦена
Групов курс850 лв.
(в цената са включени учебниците към курса)
Индивидуален курс1350 лв.
(в цената са включени учебниците към курса)

Записване

 • В канцеларията на колежа (вт-ср, 10:00 до 14:00 ч.)
 • По телефона: 0876 306 705(пон-пет, 10:00 до 16:00 ч.)
 • По email: hello@biofitcollege.com
 • Онлайн: кликнете тук

Възможности за професионална реализация

Подготвените по системата Fit Motion специалисти лесно намират реализация в елитния спорт. Ето само няколко имена от последните години:

 • Венислав Наумов — докторант на Ю. Карабиберов; треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор на България 2017/2019 г.; кондиционен треньор на волейболния отбор Локомотив (Русия) – шампион на Русия за 2020 г.; консултант на юношеския волейболен отбор Локомотив – шампион на Русия 2019 и 2020 г.
 • Серафим Лазов — персонален треньор по кондиционна подготовка на редица национални състезатели по плуване, волейбол, баскетбол, планинско колоездене, танцови двойки и др.
 • Боримир Петков — кондиционен треньор на Тервел Пулев, бокс в СК Пулев – 2018/ 2020 г.
 • Благовест Главев — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия и девическия баскетболен отбор (републикански шампион за 2020 г.); Рилски спортист – Самоков – 2017/ 2020 г.
 • Евгени Ранчиски — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор Аркада – Галац (шампион на Румъния) – 2017/ 2018 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Марица – жени (Републикански шампион) и на Българския национален отбор по волейбол (жени) – 2018/ 2019 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Нефтохимик (Бургас) – 2020 г.
 • Цветелин Иванов — треньор по кондиционна подготовка във волейболен клуб Верона (Италия) – 2020 г.; треньор на редица национални състезатели по баскетбол.

Разгледайте още: