Курс за инструктори по функционален фитнес

Курсът изучава методите за кондиционна подготовка, като се набляга върху разнообразието от възможни упражнения по функционален фитнес, чрез които трениращият постига максимални резултати на база специфичните си възможности като същевременно свежда до минимума риска от травми и елиминира еднообразието.

Практикуващите по тази система инструктори по функционален фитнес са способни да подготвят както професионални спортисти за участие в състезания на световно ниво, така и спортуващи за здраве с конкретни изисквания (сваляне на тегло, натрупване на мускулатура и т.н.)

Fit Motion - официален сайт

Сайтът на системата Fit Motion предлага богата информация

Системата Fit Motion е изцяло българска и е разработвана в продължение на над 3 десетилетия от ръководителя на курса доцент д-р Юлиан Карабиберов. Усвоилите тънкостите на тази система курсисти много лесно намират реализация като кондиционни треньори в различни спортни клубове в България и чужбина.

Fit Motion залага на разнообразие от принципи и методи, които в подходящите комбинации позволяват подготовка за практически всякакви видове спортове: индивидуални или отборни, силови или изискващи други качества като бързина, отскокливост и др.

Функционален фитнес — теория

 1. Същност и значение на фитнеса и функционалния фитнес – цел, задачи, ползи, фитнес форми на спортуване. Съвременна теоретична обосновка на функционалния фитнес от гледна точка на квантовата физика.
 2. Организмът на човека като сложна самоорганизираща се система и взаимовръзка между отделните подсистеми с физическите качества, телесния състав, кондиционната годност и здравен статус  на спортуващите.
 3. Скелетните мускули – строеж, функции, режими на мускулни съкращения. Сила и мощност на мускулните съкращения, енергообезпечаване и метаболизъм, работоспособност, ефективност и икономичност, коефициент на полезно действие, хормонална регулация. Видове мускулна хипертрофия.
 4. Физически и двигателни качества и взаимовръзката между тях. Методи за развиване на основните физически качества, стрес и адаптация.  Авторски принципи и методи за подготовка по българската тренировъчна система Fit Motion.
 5. Тренировъчните средства, използвани във фитнес подготовката – показатели на натоварванията, коефициент на интензивност. Взаимовръзка между двигателни качества, телесен състав, визия и здраве с  показателите на отделните тренировъчни средства от анатомично-биомеханичен и биохимико-физиологичен аспeкт.
 6. Ефективно използване на превантивно-стабилизиращите упражнения, тези за мобилност, равновесие, баланс и координация, третиране на миофасциите, стречинг и гъвкавост, бързина, сила, силова и скоростна издръжливост и успоредно-последователното им развиване, чрез използване на авторския „принцип на целенасоченото разнообразие“ и трансформирането им в двигателната способност – ловкост.  Възможности за целесъобразно използване на различните тренировъчни средства, съобразно нивото на подготвеност, възрастта, пола, целта и задачите на тренировката, желанията на трениращите.
 7. Цялостната концепция за изграждане и трансформиране на физическите качества в способности за рационалното им използване в ежедневието и професионалния спорт, чрез методите и средствата на функционално-координационната тренировка.  Методология на работа по авторска поетапна блокова схема и модулни тренировки, базирани на принципа на „кондиционно потенциране и синергизъм” на базата на успоредно-последователно използвано многообразие от фитнес форми на въздействие върху организма на трениращите.
 8. Мерки за безопасност и рискове при тренировките използващи функционално-координационни средства. Възстановяване и хранене.

Функционален фитнес — практика

Практическата част на курса включва упражнения по решаване на разнообразни задачи, свързани с изучаването и усъвършенстването на разнообразни техники на прости движения и свързването им в сложно-координационни комплексни двигателни действия;  структуриране на цялостни тренировъчни комплекси;  запознаване с разнообразни уреди и съоръжения и особеностите при работа с тях;  практически тренировъчни сесии и др.

Завършване и изпит

Обучението предвижда двумесечен срок за усвояване на материала. Приключването на курса става с полагането на изпит по теория и практика, провеждан в Колеж по спорт „Био Фит“. Успешно завършилите курса получават свидетелство за ІІІ-та степен на професионална квалификация, част от професията „помощник инструктор по фитнес“.

Цена

ОбучениеЦена
Участие в групов курс
690.- лв.
Индивидуален курс
1200.- лв.
Индивидуални курсове се провеждат след предварителна беседа.

Записване

 • В канцеларията на колежа (пон-пет, 10:00 до 14:00 ч.)
 • По телефона: 088 684 0558 (пон-пет, 10:00 до 14:00 ч.)
 • По email: hello@biofitcollege.com
 • Онлайн: Онлайн: кликнете тук

По-нататъшно развитие

Успешно завършилите курса за инструктори по функционален фитнес могат да валидират своите знания и да получат държавна диплома от Колеж по спорт „Био Фит“ с ІV-та степен на професионална квалификация „Кондиционен треньор по вид спорт“ и регистрация в модула Europass, която предоставя възможност за равнопоставено кандидатстване за работа на всеки кандидат от държавите от Европейския съюз.

Възможности за професионална реализация

Подготвените от проф. Юлиан Карабиберов специалисти лесно намират реализация в елитния спорт. Ето само няколко имена от последните 3 години:

 • Венислав Наумов — докторант на Ю. Карабиберов; треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор на България 2017/2019 г.; кондиционен треньор на волейболния отбор Локомотив (Русия) – шампион на Русия за 2020 г.; консултант на юношеския волейболен отбор Локомотив – шампион на Русия 2019 и 2020 г.
 • Благовест Главев — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия и девическия баскетболен отбор (републикански шампион за 2020 г.); Рилски спортист – Самоков – 2017/ 2020 г.
 • Евгени Ранчиски — треньор по кондиционна подготовка на мъжкия волейболен отбор Аркада – Галац (шампион на Румъния) – 2017/ 2018 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Марица – жени (Републикански шампион) и на Българския национален отбор по волейбол (жени) – 2018/ 2019 г.; кондиционен треньор на волейболен клуб Нефтохимик (Бургас) – 2020 г.
 • Боримир Петков — кондиционен треньор на Тервел Пулев, бокс в СК Пулев – 2018/ 2020 г.
 • Серафим Лазов — персонален треньор по кондиционна подготовка на редица национални състезатели по плуване, волейбол, баскетбол, планинско колоездене, танцови двойки и др.
 • Цветелин Иванов — треньор по кондиционна подготовка във волейболен клуб Верона (Италия) – 2020 г.; треньор на редица национални състезатели по баскетбол.