Настоящата публикация в блога на Колеж по спорт "Био Фит", разглежда нова методика за точкуване във волейбола, предложена от българския специалист Петър Кръчмаров, живеещ в Парма (Италия). Предложението е мотивирано от изследвания и анализи на стотици волейболни мачове през последните 25 години, както и от чисто зрителски интерес. Няма да е далече времето, когато вероятно и телевизионните спортни канали ще предявят изисквания за съкращаване на времетраенето на мачовете и повишаване на тяхната зрелищност.  Новото предложение, придаващо значение на спечелените точки, а не само на геймове, би мотивирало и самите състезатели за по-качествена и конкурентна игра.  

 Материалът се публикува в съкратен вариант за първи път в източник със специализиран спортно-образователен характер.   

                              

                                             (  П – предложения   и   К  -  корекций )

Рали Пойнт  Систем  ( RPS )  бе въведена  през  1998 – 99 год. от  Президента на  М Ф В г-н  Рубен  Акоста  изградена на базата на „ Волейбола в 5 гейма по системата Тай Брег“, предложена  в 1993 год. в Италия от българския треньор Петър Кръчмаров.

Направен бе обстоен анализ на Първенството  на Италия,  Серия „А“ (М) 1992/1993 г. с 14 отбора. Мачовете  според резултатите бяха групирани в 3:2, 3:1 и 3:0 общо 182 мача. Бяха изработени  20 диаграми  за различни съотношения („смяна на нач. удари“ - „реализирани точки“, „загубени – спечелени нач. удари“) и други. От тези данни и от реакциите на екзалтираната публика в 5-я гейм с Тай Брек, възникна въпроса  ЗАЩО ЦЕЛИЯТ

 МАЧ ДА НЕ СЕ ИГРАЕ С „ГРЕШКА - ТОЧКА“.  Раздадох брошури от 35 стр. които предизвикаха  „раздвижване“ на всевъзможни идеи и протести (че унищожавам хубавата игра). Преведох го на руски език за г-н ЮРИЙ ЧЕСНОКОВ  Зам. Президент на  М В Ф, от когото получих ентусиазиран отговор с пожелание да продължа изследванията си и обещание да го  предаде на   „Комисията по правилата“ към  М В Ф.  Още сме в 1993 год.

След  5  год. бе  „наложена“   RALLY  POINT  SYSTEM.  („На когото не му харесва да започне да се интересува от друг спорт “).Основните идеи бяха:

           1/   Всичките  5  гейма трябва да се играят по системата „ грешка - точка “.

           2/    Всеки спечелен гейм да дава  1  точка за класирането

           3/    Да  отпаднат резултатите  3 : 0 

           4/    5-ят гейм започва НЕ от  0 : 0, но с аванса от точки за по-добрия отбор.

           5/   Резултатите от мачовете могат да бъдат  3 : 2,  4 : 1 и 5 : 0 (рядко).

Г-н Акоста „наложи“ само първата идея валидна и до днес: „ първите 4 гейма до 25-та точка и 5-я до 15-а точка “.  За останалите и още по-новите идеи сме в очакване.

В последните години, П. Кръчмаров колаборира с графика Джулио Беллетти ( екс-национал  на Италия) в оформянето на  П Е К- Нова волейболна система  В основата й са нереализираните идеи от 1993 г. и обогатена с нови в съответствие на съвременното развитие на  ВОЛЕЙБОЛА. Целта е играта да стане по динамеична и по-атрактивна, с резултати които кореспондират на демонстрираните качества на отборите в даден мач.

  1 /  Волейболните мачове да се играят в 4 или 5 гейма, като  всичките са до 21-та точка  и могат да продължат до  27 : 26 (предложено още в 2008 г.).  Целта е времетраенето на волейболните  мачовете да се „стабилизира“ в рамките на  90 – 110 мин. Такова е и пожеланието на  TV  компании от 2016 год. Понастоящем те са в рамките на  60–140 м.

  2/  Всеки отделен гейм има своя „история“ и развитие.  Логично е да се разглежда като отделен  епизод.  Със спечлването на гейм и съответно 1 точка и по-слабите отбори ще имат шанс да „раздвижат“ класирането си.  5-ят гейм до 21-та точка дава с 25% повече  възможност за заличаване на предимството в точки  от настоящите 15.

  3/  Да забравим резултатите  3 : 0, които варират между 40 и 50 %  (при жените и до 55%)   във всички първенства и турнири. Някои са много оспорвани и завършват с минимална разлика в точките (от 6 до 10) в най-интересните и вълнуващи  моменти. Според П Е К би трябвало да продължат още с 4-ти или 5-ти геймове.

  Един  пример:  ( Волейболна Национална Лига  / М /  2018 )

                                             1         2         3                                        4           5 

      БЪЛГАРИЯ      / 0 /     23       23       24      =    70                      ?            ?

      АВСТРАЛИЯ   / 3 /     25       25       26       =    76  +   6            ?            ?   

  С разлика само от 6 точки, в следващите два гейма БЪЛГАРИЯ  (вече е загубила мача) но  би могла да спечели  1 или 2 точки  и резултат от  3 : 0  да се промени в 3 : 1 или 3 : 2. Не е без значение.  Загубата е по-достойна.  Също така и  АВСТРАЛИЯ ще има възможност да увеличи аванса си на  4 : 1  или 5 : 0.   Оспорваният спектакъл е трябвало да продължи  и за  РЕКЛАМА  НА   ВОЛЕЙБОЛА.

 Не рядко се случва и на Финали на отговорни състезания (виж последните финали на Националната Лига 2018 – Мъже)  Двете  финални  срещи   за  3 / 4  и за  1 / 2  места

                                                1         2         3                                        4           5

      С А Щ                / 3 /       25       28       28      =    81    +     8          ?           ?

      БРАЗИЛИЯ       / 0 /       21        26       26     =     73                       ?           ?

      Финалната  среща   за  1 – во    място   също би могла да бъде  удължена

                                                 1         2        3                                        4            5    

        ФЛАНЦИЯ      / 0 /        22       20      23      =     65                      ?            ?

        РУСИЯ            / 3 /         25       25      25     =     75    +     10        ?            ?

      Разликите от  8  и  10  точки  биха поддържали  напрежението  високо  в  4-я и евентуално в  5-я геймове. Мачове на това ниво са истински СПЕКТАКЛИ.  Да ги УДЪЛЖИМ!

    4/  Първите  4  гейма започват от  0 : 0. В края на 4-я, точките на двата отбора се сумират и ако разликата е до  8 точки се играе и  5-я гейм с начало НЕ 0 : 0 а със съответната разлика в полза на по-добрият отбор.  Например:             

                                  1         2                3                   4                             5          Резултат

      Отбор  „А“        21  +  17 = 38  +  16  =  54   +  23  =  77                  0               ?

      Отбор   „Б“       19   + 21 = 40  +   21  =  61   +  21  =  82  (+ 5)       5               ?   Отборът  „Б“ започва  5-ят гейм с аванс от  5  точки. Тази система е стимул  за по-слабите отбори.

   Ако разликата е 9 точки или повече, мачът да се смята за приключен, независимо, че 

резултата е 2 : 2,  където  възниква въпроса от съвременния зрител: защо няма да се играе  5-я гейм?  Отговора е:  По-добрият отбор в  80%  от срещата е доказал превъзходството си и  получава 1 точка БОНУС за класирането си,  без да рискува да загуби 5-я гейм, започвайки го от  0 : 0 Примерите са стотици  даже и при разпределянето на медали.

    5/  Резултатите могат да бъдат 3 : 2, 4 : 1  или  5 : 0  (рядко, ако разликата е голяма). Сега отборите си разпределят 3 точки за класирането. В бъдеще точките ще бъдат 5. Сега, в края на сезона, преди финалите, Първенеца има 60 – 65 точки. В бъдеще точките ще бъдат  90 – 95 при първенство с 14 отбора.   Няма проблем.

    6/  Сега резултатите 3:0  + 3:1 представляват около 75 – 80 % от мачовете в едно първенство. Победените отбори, ако са играли равностойно и реализирали повече точки от победителите,  не получават никакво признание (точка за класирането), „все едно, че не са играли“. Примерите са многобройни даже и при най-отговорните първенства.

 Имаме още идеи за намаляване на „мъртвите времена“ (топката е в „почивка“), за видео повторенията, за началният удар и изпълнителите му, за техническите почивки, нова схема за финалните мачове на „директно отстраняване“ и още други.

 Ако някои от така изложените идеи Ви интересуват, имаме възможност да отговорим с многобройни примери (от 25 – годишния ни архив) и резултатите от Международните турнири през последните години  на  български, италиянски или английски езици.

 Въпросите изискват отговори и отговорите пораждат въпроси за развитието на     

ВОЛЕЙБОЛА.

 Със  Системата П Е К  се стремим да раздвижим „дискусия“ за една по-динамична игра.

От Световните първенства (М и Ж) 2018, очакваме резултати-потвърждение за  П Е К.

 

         Петър  Кръчмаров                                     Джулио  Беллетти

         Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.                               blladvert  @yahoo.it                              Колеж по спорт "Био Фит"